четверг, 4 июня 2015 г.

Транспортно –заготівельні витрати. Порядок їх відображення в обліку.

до ТЗВ належить:
1) оплата тарифів за вантажно-розвантажувальні роботи;
2) оплата тарифів за транспортування запасів.
Тому витрати на придбання товарів у торгових підприємствах можуть обліковуватися як за кожною одиницею товарів (однорідною групою товарів), так і в цілому за товарними запасами. На порядок обліку впливають такі фактори:
— номенклатура товарів;
— склад витрат на придбання товарів і можливість прямого включення їх до первинної вартості товарів;
— методи оцінки вибуття товарів;
— потреба в інформації про собівартість придбання товарів за кожною одиницею для прийняття управлінських рішень.
Звідси в торгових підприємствах можуть застосовуватися два методи розподілу транспортно-заготівельних витрат:
— метод прямого розподілу;
— метод розподілу за середнім процентом.
При прямому методі транспортно-заготівельні витрати розподіляються між одиницями придбаних товарів пропорційно їх вартісному, кількісному чи ваговому співвідношенню і включаються до собівартості придбаних товарів. Так, якщо торгове підприємство для доставки конкретної партії товарів, придбаних у постачальника, сплатило транспортні послуги сторонній організації, то такі транспортні витрати включаються до собівартості товарів і обліковуються на рахунку 281 «Товари на складі».
При методі розподілу за середнім процентом транспортно-заготівельних витрат торгове підприємство може обрати таку облікову політику, в умовах якої облік товарів протягом місяця ведеться за прийнятими обліковими цінами.
Витрати на придбання товарів (витрати на заготівлю запасів, оплату тарифів за навантажно-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання, включаючи витрати по страхуванню ризиків транспортування запасів) згідно з наказом Мінфіну України № 131 «Зміни і доповнення до Положень бухгалтерського обліку» торгові підприємства протягом місяця обліковують на рахунку 289 «Транспортно-заготівельні витрати». В кінці місяця відображені витрати розподіляють між товарами реалізованими і залишком нереалізованих на кінець місяця товарів.
Сума транспортно-заготівельних витрат, що відноситься до реалізованих товарів, списується з кредиту рахунку 289 «Транс-портно-заготівельні витрати» на дебет рахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів».
Транспортно-заготівельні витрати, що відносяться до залишку нереалізованих товарів, при складанні балансу додаються до залишку цих товарів за покупними цінами


Комментариев нет:

Отправить комментарий