четверг, 4 июня 2015 г.

Облік касових операцій

До касових операцій належать операції, пов’язані з одержанням і витратою готівки безпосередньо із каси підприємства.
Каса – це спеціально обладнане та ізольоване приміщення, яке призначене для приймання, видачі та тимчасового зберігання готівки. В касі підприємства можуть зберігатись також цінні папери, грошові документи, які є бланками суворої звітності. Забороняється зберігати у касі гроші, які не належать підприємству.
Повну матеріальну відповідальність за збереження грошей несе касир.
Підприємства можуть мати в касі готівку в межах ліміту залишку готівки. Ліміт залишку готівки – це гранична сума грошових коштів, яка може знаходитись в касі підприємства на кінець дня.
С.-г. підприємства самостійно визначають розміри готівки, що постійно знаходяться в їх касах і повідомляють про це банк щорічно протягом першого кварталу поточного року.
Готівку зверх ліміту касир повинен здати в банк по заяві на переказ готівки. В касі можуть зберігатись кошти зверх ліміту тільки при видачі оплати праці, допомоги протягом 3-х робочих днів, включаючи день одержання готівки з банку на підставі грошового чеку.
Протягом одного дня одне підприємство (підприємець) може розраховуватись з іншим підприємством (підприємцем) за одним або кількома платіжними документами в межах граничної суми готівкового розрахунку.
Порядок приймання і видачі готівки, оформлення касових документів і ведення касової книги
Приймають готівку в касу по прибутковому касовому ордеру, підписаному головним бухгалтером або уповноваженою особою, касиром та завіреному печаткою підприємства. Відривний лист прибуткового касового ордеру є квитанцією до нього і видається на руки особі, яка внесла кошти в касу (або до виписки банку), а документи, що додаються погашаються штампом “Оплачено” із зазначенням дати.
Оплату праці, премії, допомоги видають по відомості на видачу грошей. В ній на титульній сторінці вказують строк видачі, загальну суму до видачі прописом та підписує керівник і головний бухгалтер, а на загальну виплачену суму оформляють видатковий касовий ордер.
Касові ордери повинні заповнюватись бухгалтером чітко, зрозуміло і ніякі виправлення не допускаються. Вони також повинні реєструватись бухгалтером в Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів.
Для обліку касових операцій касир веде касову книгу (ф. КО-4). Вона повинна бути прошнурована, пронумерована і скріплена печаткою.
Записи до касової книги здійснюють на підставі прибуткових і видаткових касових ордерів у 2-х примірниках. Перший примірник залишається у касовій книзі, а другий є звітом касира та разом з первинними документами здається в бухгалтерію.
Щоденно в кінці робочого дня касир підраховує суму грошей, що надійшли і видали за день, та виводить залишок на кінець дня.
Бухгалтерський облік грошових коштів у касі
Для обліку касових операцій призначений рахунок 30 “Каса”. Цей рахунок активний, основний, призначений для обліку грошових коштів. Рахунок 30 має такі субрахунки:
301 «Каса у національній валюті»;
302 «Каса в іноземній валюті».
Облік касових операцій ведеться в журналі-ордері 1 с.-г. по кредиту рахунка 30 та відомості 1.1 с.-г. по дебету рахунка 30. Записи до журналу-ордеру 1 с.-г. проводять щоденно на підставі звіту касира.
Для групування однорідних операцій, а також для записів в інші журнали-ордери можуть бути складені аркуші-розшифровки окремо по дебету і кредиту рахунка 30. В кінці місяця підраховують підсумки в цілому по журналу-ордеру та кредитовий оборот переносять у Головну книгу.
Облік коштів в інвалюті ведеться одночасно в національній та іноземній валюті. Інвалюту перераховують у національну по офіційному курсу на момент здійснення операцій.


Комментариев нет:

Отправить комментарий