четверг, 4 июня 2015 г.

Порядок формування первісної вартості товарів

Залежно від шляху надходження товарів на підприємство, змінюється методика формування первісної вартості товарів. Складові елементи первісної вартості товарів, що надійшли на підприємство різними шляхами:
1. Первісна вартість товарів, придбаних за плату, окрім ціни придбання, включає в себе такі елементи:
- суму ввізного мита;
- суми непрямих податків у зв'язку з придбанням товарів, що не відшкодовуються підприємству;
- транспортно-заготівельні витрати (ТЗВ) (вантажно-розвантажувальні роботи, у т. ч. витрати на страхування та відсотки за комерційний кредит постачальників);
- інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбанням і доставкою товарів.
2. Первісна вартість товарів, внесених до статутного капіталу підприємства, визначається як узгоджена із засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість.
3. Первісна вартість безоплатно отриманих товарів визначається як їх справедлива вартість.
4. Первісна вартість товарів, придбаних у результаті обміну на подібні товари, дорівнює балансовій вартості переданих товарів. Якщо балансова вартість переданих товарів перевищує справедливу вартість отриманих товарів, то первісною вартістю отриманих товарів є їх справедлива вартість. Різниця між балансовою і справедливою вартістю переданих товарів включається до складу витрат звітного періоду (у бухгалтерському, а не податковому обліку).
5. Первісна вартість товарів, придбаних в обмін на неподібні активи, дорівнює справедливій вартості отриманих товарів.
Таким чином, сума витрат, пов'язаних з придбанням та доведенням товарів до стану, придатного для їх використання у запланованих цілях, включається до первісної вартості товарів тільки у разі їх придбання за плату.

Для формування остаточної первісної вартості товарів після закінчення звітного місяця здійснюється розподіл суми ТЗВ, які припадають на реалізовані та нереалізовані товари. Окрім ТЗВ, розподілу повинні підлягати також витрати, пов'язані з придбанням і доведенням товарів до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях, якщо такі витрати не можуть бути прямо віднесені на собівартість конкретних товарів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий