четверг, 4 июня 2015 г.

Облік наявності та руху запасів на складі та в бухгалтерії

Облік наявності і руху виробничих запасів на складах. Облік ведеться за кожним номенклатурним номером. З кожною МВО заключається договір про матеріальну відповідальність . Зав складом веде облік в книгах складського обліку при невеликому асортименті ТМЦ, або в картках складського обліку  (форми М-12) при значному обсязі.
В книгах на кожне найменування відкривається окрема сторінка. Картка обліку також відкривається на кожне найменування і ціну.
Щоденно або в строки 3-5 дні зав складом здає в бухгалтерію товарний звіт і прикладає всі документи по надходженням і вибуттю.
В кінці місяця кожна матеріально – відповідальна особа складає оборотну відомість по кожному найменуванню, ціні в кількісному або кількісно-сумовому вираженні.
В кінці міся матеріально-відповідальна особа підводить підсумки по оборотній відомості, 1 екземпляр передає в бухгалтерію.
Оборотна відомість (аналітичний облік в розмірі матеріально відповідальної особи)
Найменування
Од. виміру
Залишок на початок
надходження
Вибуття
Залишок на кінець
К-кість
Сума
К
С
К
С
К
С


Облік наявності і руху виробничих запасів в бухгалтерії. Для цього можна використати кількісно-сумовий облік, тобто у оборотних відомостях кількість і суму по кожному номенклатурному номеру. Але в зв'язку з тим, що фізично неможливо вести кількісно-сумовий облік по кожному номенклатурному номеру, то на підприємствах застосовують оперативно-бухгалтерський (сальдовий) метод обліку, при якому в бухгалтерії ведеться облік тільки за вартістю без кількості. Сума всіх оборотних відомостей за всіма матеріально відповідальними особами = синтетичному обліку в бухгалтерії,  а синтетичний облік в бухгалтерії здійснюється на підставі первинних документів по надходженню та вибуттю ТМЦ,

Комментариев нет:

Отправить комментарий