Матеріальні ресурси можуть
надходити на підприємства від постачальників, від підзвітних осіб і від
власного виробництва. Рух виробничих запасів оформляється первинними
документами. Надходження ТМЦ:
1.Від
постачальників(рахунок-фактура, товарно-транспортна накладна, податкова
накладна)
2.Від підзвітних осіб(товарний рахунок, акт закупівлі ТМЦ, авансовий звіт)
3.Від власного виробництва(накладні)
У всіх цих документах обов'язково вказують: від кого надійшли матеріали або
продукти харчування, їх найменування, сорт, масу (кількість), ціну, суму, дату
надходження на склад; має бути підпис матеріально відповідальної особи, яка
прийняла цінності на відповідальне зберігання.
Надходження до установи матеріальних цінностей від постачальників: Контроль за виконанням умов договору поставки здійснює відділ
матеріально-технічного постачання, а де його немає — заступник керівника з
адміністративно-господарської роботи. З цією метою ведуть відомості
оперативного обліку виконання договорів поставки, в яких реєструють у
хронологічному порядку виконання договірних умов кожним постачальником і з
кожного договору зокрема (дата одержання матеріалів, їх асортимент, кількість,
ціна — за договором і фактично). Бухгалтерія повинна здійснювати контроль за
організацією такого обліку і повнотою оприбуткування цінностей, а відділ
постачання — за своєчасною і повною оплатою рахунків постачальників.
Надходження на склад матеріалів власного виготовлення оформляють "Накладною (вимогою)", яку виписують у двох
примірниках: один — для сторони, що передає, а другий — для сторони (складу),
що отримує.
Підзвітні особи купляють матеріали в організаціях торгівлі, на інших
підприємствах, на ринку, у населення за готівку. Документом при цьому може бути
товарний чек, накладна, акт, які додаються до авансового звіту підзвітної
особи. Придбані матеріальні цінності необхідно обов'язково передати на склад, а
до авансового звіту додати другий примірник прибуткового ордера або накладної,
виписаних завідуючим складом на підтвердження прийняття матеріалів на
відповідальне зберігання.
Комментариев нет:
Отправить комментарий