четверг, 4 июня 2015 г.

Документальне надходження ТМЦ на склад підприємства

Матеріальні ресурси можуть надходити на підприємства від постачальників, від підзвітних осіб і від власного виробництва. Рух виробничих запасів оформляється первинними документами. Надходження ТМЦ:
1.Від постачальників(рахунок-фактура, товарно-транспортна накладна, податкова накладна)
2.Від підзвітних осіб(товарний рахунок, акт закупівлі ТМЦ, авансовий звіт)
3.Від власного виробництва(накладні)
У всіх цих документах обов'язково вказують: від кого надійшли матеріали або продукти харчування, їх найменування, сорт, масу (кількість), ціну, суму, дату надходження на склад; має бути підпис матеріально відповідальної особи, яка прийняла цінності на відповідальне зберігання.
Надходження до установи матеріальних цінностей від постачальників: Контроль за виконанням умов договору поставки здійснює відділ матеріально-технічного постачання, а де його немає — заступник керівника з адміністративно-господарської роботи. З цією метою ведуть відомості оперативного обліку виконання договорів поставки, в яких реєструють у хронологічному порядку виконання договірних умов кожним постачальником і з кожного договору зокрема (дата одержання матеріалів, їх асортимент, кількість, ціна — за договором і фактично). Бухгалтерія повинна здійснювати контроль за організацією такого обліку і повнотою оприбуткування цінностей, а відділ постачання — за своєчасною і повною оплатою рахунків постачальників.
Надходження на склад матеріалів власного виготовлення оформляють "Накладною (вимогою)", яку виписують у двох примірниках: один — для сторони, що передає, а другий — для сторони (складу), що отримує.
Підзвітні особи купляють матеріали в організаціях торгівлі, на інших підприємствах, на ринку, у населення за готівку. Документом при цьому може бути товарний чек, накладна, акт, які додаються до авансового звіту підзвітної особи. Придбані матеріальні цінності необхідно обов'язково передати на склад, а до авансового звіту додати другий примірник прибуткового ордера або накладної, виписаних завідуючим складом на підтвердження прийняття матеріалів на відповідальне зберігання.


Комментариев нет:

Отправить комментарий