четверг, 4 июня 2015 г.

Облік надходження необоротних активів

 Необоротні активи — це матеріальні і нематеріальні ресурси, що належать установі, забезпечуючи її функціонування, і очікуваний строк корисної експлуатації яких становить понад один рік. Щоб приймати об’єкти необоротних активів, доцільно утворити постійно діючу комісію, до складу якої включити не менш як 3 посадові особи:
- головного бухгалтера чи заступника;
- представника підрозділу будівництва та ремонтів необоротних активів;
- представника підрозділу матеріально-технічного забезпечення.
До складу комісії можуть увійти матеріально відповідальні посадові особи установи.
Приймаючи об’єкт, комісія має визначити придатність його до експлуатації; належність об’єкта до тієї чи іншої групи та підгрупи згідно з розробленою класифікацією; повноту укомплектованості об’єкта (у разі недокомплектації — виявити відсутні частини); точну площу об’єкта; наявність технічної документації та її повноту й достовірність. На підставі проведеного огляду комісія складає типовий акт прийняття — передачі основних засобів 0З-1(б). В акті зазначається найменування об’єкта, його місцезнаходження в момент прийняття (передачі), коротка характеристика об’єкта, відповідність об’єкта технічним умовам, необхідність доробки, результати випробовування об’єкта та висновок комісії. У додатку подається перелік технічної документації. Акт складається у 2-х примірниках, підписують його члени комісії, а затверджує керівник установи.
Один примірник передається до установи-постачальника, а ще один разом із технічною документацією — до бухгалтерії установи. На підставі акту бухгалтерія на кожний об’єкт присвоєю номенклатурний номер і відкриває інвентарну картку. Ця картка є регістром аналітичного обліку основних засобів. Картка може відкривати одна на групу однорідних об’єктів. Аналітичний облік ведеться по кожному об’єкту.  
Джерела надходження необоротних активів:
1.       Створення власними силами
2.       Отримання від інших осіб.

Документи, що підтверджують оприбуткування: накладна, податкова накладна, тех.. документація, акт приймання – передачі, інвентарна картка.

Комментариев нет:

Отправить комментарий