четверг, 4 июня 2015 г.

Облік індексації необоротних активів

Індекса́ція —механізм підвищення грошових доходів громадян, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати їм подорожчання споживчих товарів і послуг. Індексація є частиною державної системи соціального захисту громадян, спрямованою на підтримання купівельної спроможності їхніх грошових доходів, особливо соціально вразливих верств населення — пенсіонерів, інвалідів, неповних і багатодітних сімей, а також молоді, яка навчається.
Інструкція № 64 щодо індексації необоротних активів містить три важливих умови, що визначають порядок її проведення і відображення результатів в обліку:
1. Зміна вартості необоротних активів після проведення індексації не є підставою для переведення їх на інший субрахунок.
2. Зміна первісної вартості необоротних активів не є додатковим доходом установи і не відноситься до доходів.
3. Якщо вартість окремих видів необоротних активів після індексації значно відрізняється від аналогічних нових зразків, то такі необоротні активи враховуються в установі за ринковими вільними цінами на дані види активів, що діють на дату проведення індексації.
1.6. Зміна первісної (відновлювальної) вартості необоротних активів проводиться у разі індексації їх первісної вартості відповідно до чинного законодавства України, а також при добудівлі, дообладнанні, реконструкції, частковій ліквідації відповідних об'єктів та модернізації, яка призвела до додаткового укомплектування необоротних активів.
1.7. Індексація первісної (відновлювальної) вартості груп необоротних активів проводиться згідно з коефіцієнтом індексації, який визначається за формулою, передбаченою пунктом 8.3.3 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств". У формулі застосовується індекс інфляції року, який щорічно визначається Державним комітетом статистики України. Індексація первісної вартості груп необоротних активів може проводитися за самостійним рішенням керівника установи. При проведенні індексації одночасно проводиться індексація суми зносу, нарахованого на необоротні активи, яка склалася на момент проведення індексації. Індексація здійснюється щорічно і тільки в тому випадку, якщо коефіцієнт індексації більше за одиницю. Коефіцієнт індексації визначається за формулою:Кі = [I(а-1) - 10] /100.Де, І(а-1) - індекс інфляції року, за результатами якого здійснюється індексація.
Індексація балансової вартості об'єктів житлового фонду проводиться за Методикою визначення балансової вартості об'єктів житлового фонду, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.95 N 163, дія якої поширюється на всі житлові будинки і належні до них будівлі та споруди незалежно від форм власності.

 Індексація грошової оцінки земель проводиться відповідно до Порядку проведення індексації грошової оцінки земель, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2000 N 783. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий