четверг, 4 июня 2015 г.

Облік оренди необоротних активів

Взяті в оренду необоротні активи не є власністю установи, а тому обліковуються за балансом, на рахунку 01 "Орендовані необоротні активи".
Записи на цьому рахунку здійснюються односторонні, При надходженні об'єктів в оренду залишок на рахунку 01 збільшується, а при поверненні власнику - зменшується.
Необоротні активи записуються в накопичувальну відомість позабалансового обліку (меморіальний ордер № 16) по дебету рахунку 01 на підставі договору оренди, Акта приймання-передачі основних засобів (форма № ОЗ-1), копії інвентарної картки, яку надає орендар. Ці об'єкти беруться на облік за вартістю, що вказана в договорі оренди , що укладений установою з сторонніми організаціями. В цьому договорі також термін оренди, умови оренди та розмір орендної плати.
На орендовані необоротні активи інвентарні картки не відкривають та інвентарні номери не присвоюють. Такі об'єкти обліковуються за тими інвентарними номерами, що присвоєні орендодавцем та на підставі Договору оренди та копії інвентарної картки наданої орендодавцем.

Після закінчення терміну договору основні засоби повертаються орендодавцеві за актом приймання-передачі основних засобів (форма № ОЗ-1 бюджет). На підставі цього акта бухгалтерія знімає об'єкт із за балансового обліку і вилучає з картотеки копію інвентарної картки, яка разом з актом здається в архів. При цьому здійснюється запис по кредиту рахунку 01 в Меморіальному ордері № 16.

Комментариев нет:

Отправить комментарий