четверг, 4 июня 2015 г.

Синтетичний і аналітичний облік касових операцій

Всі факти надходження і вибуття готівки на підприємстві відображаються в касовій книзі, яка є реєстром аналітичного обліку.
В касі підприємства ведуть тільки одну касову книгу, яка повинна бути пронумерована, прошнурована, скріплена печаткою. Кількість аркушів в касовій книзі підтверджується підписом керівника і головного бухгалтера.
Записи в касовій книзі здійснюються касиром одразу ж після отримання або видачі грошей по кожному касовому ордеру. Записи в касовій книзі здійснюються у двох примірниках через копіювальний папір кульковою або чорнильною ручкою. Перші примірники залишаються у касовій книзі, а другі є відривними і називаються – звітом касира.
В кінці кожного робочого дня касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок готівки в касі підприємства на початок наступного дня і передає до бухгалтерії звіт касира разом з прибутковими і видатковими касовими ордерами. Звіт касира разом з касовими ордерами передається бухгалтеру під розпис у касовій книзі.
За даними звіту касира в бухгалтерії ведуть синтетичний облік касових операцій. Для відображення касових операцій в синтетичному обліку звіт касира перевіряють всі записи з надходження та витрачання готівки
Для синтетичного обліку касових операцій призначено активний рахунок ЗО “Каса”. За дебетом рахунку відображають надходження грошових коштів в касу підприємства, за кредитом -їх виплату. Дебетове сальдо вказує на залишок готівки в касі підприємства на відповідну дату.


Комментариев нет:

Отправить комментарий