четверг, 4 июня 2015 г.

Значення фінансової звітності, її види і форми

Значення фінансової звітності, її види і форми
Фінансова звітність — це така бухгалтерська звітність, яка містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.
Фінансова звітність призначена для загального користування зовнішніми користувачами та передбачена законом. Закон встановлює перелік організацій, які зобов’язані оприлюднювати фінансову звітність шляхом її публікації. Однак, крім відкритої для зовнішніх користувачів, існує ще й закрита звітність. Вона задовольняє інтереси власника, її призначення — забезпечити ефективне управління внутрішніми підрозділами, прийняття оперативних рішень на рівні цехів, дільниць, бригад тощо. Це досягається шляхом створення системи додаткового внутрішньогосподарського або управлінського обліку.
Зміст фінансової звітності забезпечує задоволення потреб користувачів в інформації, що необхідна для:
—  прийняття рішень щодо придбання, продажу та володіння цінними паперами;
—  прийняття рішень щодо участі в капіталі підприємства;
—  оцінки якості управління;
—  оцінки здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов’язання;
—  оцінки забезпеченості зобов’язань підприємства;
—  визначення суми дивідендів, що підлягають розподілу;
—  регулювання діяльності підприємства;
—прийняття інших рішень.
Формування бухгалтерської і фінансової звітності підприємств має здійснюватися відповідно до принципових положень стандартів бухгалтерського обліку. Бухгалтерська звітність має відповідати таким вимогам: гарантувати об’єктивність і достовірність звітних даних; забезпечувати своєчасність даних; відображати дані про всі господарські операції за звітний період та дані про результати інвентаризації майна і зобов’язань; забезпечувати єдність методики формування звітних показників, лорівнюваність звітних даних тощо.
Фінансова звітність підприємства містить:
—  баланс (форма N21);
—  звіт про фінансові результати (форма № 2);
—  звіт про рух грошових коштів (форма № 3);
—  звіт про власний капітал (форма № 4);
—  примітки до фінансової звітності (форма № 5).
Для суб’єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності національними Положеннями (стандартами) встановлена скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.


Комментариев нет:

Отправить комментарий