четверг, 4 июня 2015 г.

Інвентаризація запасів. Порядок її проведення

Інвентаризація – перевірка фактичної наявності ТМЦ, коштів, розрахунків та порівняння цих данних з даними бухгалтерського обліку. Вона проводиться на підприємстві згідно з інструкцією по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, ТМЦ, грошових коштів, документів та розрахунків, №69 від 11.08.1994.
Види
в залежності від повноти охоплення:
-          Повна: проводиться перед складанням річної звітності і охопл.є усе майно підприємства, кошти та розрахунки
-          Часткова: охоплює окремі види засобів або товарів чи коштів.
За характером здійснення:
-          Планова: проводиться за завчасно складеним планом та графіком
-          Позапланова: проводиться за рішенням судово-слідчих органів або за розпорядженням керівника підприємства
-          Раптова: є найбільш ефектиною для виявлення ефективності роботи та підвищення відповідальності МВО.
Прведення інвентаризації відбувається в декілька етапів:
1.Підготовчий: створюється і затверджується відповідним наказом комісія, яка буде проводити інвентаризацію. Комісія може бути постійно діюча або тимчасова, на її чолі: голова, а також відповідні члени, яких повинно бути не менше 3-х. Кількість проведення інвентаризації, терміни проведення та об’єкт перевірки визначається наказом керівника підприємства, крім випадків коли інвентаризація проводиться обов’язково: перед складанням річної звітності, при зміні МВО, при передачі майна в оренду або приватну власність, при встановленні фактів крадіжок та зловживань, а також за рішенням судово-слідчих органів.
2.Робочий: перед початком інвентаризації особа пише розписку №1, в якій вказує, що всі цінності, які є в його власності оформлені відповідними документами, які передані до бухгалтерії на перевірку. Під час інвентаризації комісія заносить фактичні дані наявності цінностей по кожному найменуванню до інвентаризаційного опису акту. До проведення інвентаризації комісія перевіряє ваговимірювальні прилади.
3. Результативний: інвентаризаційні описи-акти передаються до бухгалтерії для порівняння з даними  бух обліку.
Результатами інвентаризації можуть бути:
-Недостача: у випадку виявлення винних осіб вона стягується у подвійному обсязі від суми недостачі; якщо не виявлено винних недостача сплачується за рахунок прибутку підприємства.
-Надлишки: збільшують кількість товарів та прибуток підприємства.
-Рівності.


Комментариев нет:

Отправить комментарий