четверг, 4 июня 2015 г.

Документальне оформлення і облік реалізованих товарів

Документальне оформлення і облік реалізованих товарів
Найбільшу питому вагу в складі роздрібного товарообігу займає виручка, одержувана від продажу товарів населенню за готівку. При цьому сплата грошей покупцем практично збігається з часом з передачею товару покупцеві.
Акт купівлі-продажу вважається таким, що відбувся в момент вручення товару покупцеві, а товар вважається реалізованим за моментом вручення покупцю товару незалежно від терміну оплати.
Роздрібний товарообіг визначається за сумою виручки. Виручка за день розраховується як різниця між показниками лічильників касових апаратів на кінець і початок дня по магазину в цілому.
Показники лічильників фіксуються у книзі касира-операціоніста та засвідчуються підписами старшого касира.
Сума виручки щодня враховується в касовому звіті і періодично відбивається при складанні товарного і касового звітів. При цьому вартість реалізованих товарів списується у видатковій частині товарного звіту матеріально-відповідальних осіб.
Дрібнороздрібну торгівлю - з візків, з лотків, торгівля в кіосках допускається проводити без застосування контрольно-касових машин.
У цих випадках матеріально-відповідальним особам, що здійснюють такий продаж, товари відпускаються на день або на зміну по прибутково-видаткової накладної в 2-х примірниках. Накладна підписується матеріально-відповідальною особою, відпустив товар, і прийняв товар.
В обсяг роздрібного товарообігу включається сума виручки, яку здали матеріально-відповідальною особою після закінчення робочого дня до каси організації, інкасатору банку або на пошту.
Матеріально-відповідальна особа щоденно представляє повний звіт.
Документальне оформлення реалізації товарів у роздробі залежить не тільки від того, як надходять гроші від покупця, а й від того, яким способом виручка надходить у банк.
Роздрібні торговельні організації зобов'язані здійснювати здачу виручки в порядку і в терміни, встановлені адміністрацією організації для кожного з них.
При здачі виручки в банк матеріально-відповідальна особа, що здає виручку, пред'являє разом із сумою грошей "Оголошення на внесок готівкою". Особі, що здає виручку, видається квитанція встановленої форми, підписана контролером, бухгалтером і касиром банку і завірена печаткою.
Порядок обліку операцій з реалізації товарів у роздрібній торгівлі має особливості.
Якщо облік товарів на рахунку 41 ведеться за продажними цінами, то для формування фактичної собівартості реалізованих товарів необхідно сторнувати величину торгової націнки і ПДВ, що припадають на ці товари.
Якщо в організації встановлена єдина торгова націнка на всі види товарів, то її величина, що приходиться на продані товари, визначається простим арифметичним способом.
Якщо торговельна націнка встановлюється на окремі види товарів (або реалізуються товари, що оподатковуються за різними ставками ПДВ чи податку з продажів), то сума націнки на залишок непроданих товарів визначається за відсотком, обчисленого виходячи з відношення суми націнок на залишок товарів на початок місяця і обороту по кредитом рахунка 42 за місяць до суми проданих за цей період товарів (за продажними цінами) і залишку товарів на кінець місяця (також за продажними цінами). 

Комментариев нет:

Отправить комментарий