пятница, 5 июня 2015 г.

Терміни і термінологія. Загальнонаукові терміни. Спеціальна термінологія і професіоналізми (відповідно до напряму підготовки).

 Терміни і термінологія. Загальнонаукові терміни. Спеціальна термінологія і професіоналізми 
Термін - це слово або словосполучення, яке позначає поняття певної галузі знань чи діяльності людини.
Термінологія - 1) розділ мовознавства, що вивчає терміни, 2) сукупність термінів певної мови або певної галузі
Галузеві термінології, тобто сукупність термінів конкретних галузей, називають терміносистемами, або термінологічними системами.
Загальнонаукові терміни,  які вживаються майже в усіх галузевих термінологіях, наприклад: система, тенденція, закон, концепція, теорія, аналіз, синтез тощо. До цієї категорії відносять і загально-технічну термінологію (машина, пристрій, агрегат).
Під спеціальними - розуміють терміни, що використовуються в інших, ніж право, галузях знань(економіка, техніка і т.п). Необхідні для регулювання суспільних відносин, використовуються у нормативних актах тільки в тому розумінні, в якому вони вживаються в даній спеціальності.
Основні групи термінологічної лексики: математична, фізична, мовознавча, літературознавча, філософська, фінансова, хімічна, біологічна, музична, спортивна тощо.
Професіоналізми - слова, словосполучення або звороти, властиві мовленню людей певної професії. Якщо немає терміна на позначення предмета, поняття, явища, в мовленні використовується професіоналізм. У ділових паперах не потрібно вживати слова-професіоналізми. Однак в усному мовленні ці лексичні одиниці функціонують. Деякі професіоналізми з часом стають термінами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий