четверг, 4 июня 2015 г.

Поняття і види власного капіталу

Поняття і види власного капіталу
Власний капітал — це власні джерела фінансування підприємства, які без визначення терміну повернення внесені його засновниками (учасниками) або залишені ними на підприємстві із чистого прибутку.
Утворюється власний капітал двома шляхами:
—внесенням власниками підприємства грошових коштів та інших активів;
—накопиченням суми доходу, що залишається на підприємстві.
За формами власний капітал поділяється на дві категорії:
—інвестовану (вкладений або сплачений капітал);
—нерозподілений прибуток.
Джерела утворення власного капіталу:
—інвестований (вкладений або сплачений капітал);
—нерозподілений (реінвестований прибуток).
Інвестований капітал — це сума простих та привілейованих акцій за їх номінальною вартістю, а також додатково вкладений капітал, який також може бути поділений за джерелами утворення капіталу.
Нерозподілений (реінвестований) прибуток — це частина чистого прибутку, що не розподілений між акціонерами.
Власний капітал є основою для початку і продовження господарської діяльності будь-якого підприємства, він є одним із найістотніших і найважливіших показників, оскільки виконує відповідні функції.
Інвестований капітал — це сума простих та привілейованих акцій за їх номінальною вартістю, а також додатково вкладений капітал, який також може бути поділений за джерелами утворення.
Нерозподілений прибуток — це частина чистого прибутку, що не була розподілена між акціонерами.
Власний капітал за рівнем відповідальності поділяється на:
- статутний капітал, сума якого визначається в установчих документах і підлягає обов’язковій реєстрації у державному реєстрі господарюючих одиниць;
— додатковий капітал (не реєстрований) — це додатково вкладений капітал, резервний капітал та нерозподілений прибуток.
Капітал підприємства:Статусний капітал, Пайовий капітал, Додатковий капітал, Резервний капітал, Нерозподілений прибуток (непокритий збиток), Вилучений капітал, Неоплачений капітал.
Функції Статутного і Додаткового капіталу різні. На відміну від Додаткового капіталу, Статутний капітал забезпечує регулювання відносин власності та управління підприємством, його розмір не може бути меншим за встановлену законодавством суму. Статутний капітал — це зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства.

Комментариев нет:

Отправить комментарий